Mardinli genç işadamı Fırat Irmak harabeye dönen yaklaşık 300 yıllık Ermeni Konağını 5 yıldız standardında bir butik otele çevirdi.
İnanç ve kültür turizmi ile son yıllarda yıldızı parlayan Mardin’e yapılan turizm yatırımları hız kesmeden devam ediyor. Mardinli genç işadamı Fırat Irmak harabeye dönen yaklaşık 300 yıllık Ermeni Konağını 5 yıldız standardında bir butik otele çevirdi. 5 katlı otantik otelde havuzdan saunasına, devlet başkanların için tasarlanmış kral odasından Türk Hamamına, farklı tasarımlarla süslenmiş süit odalarından yerel yemeklerin yapıldığı restaurantlarına kadar her şey düşünülmüş.
İtalyan ortaklığı ile yapılan butik otelin maliyeti hakkında bilgi veren Irmak, sadece otelin tefrişatı için 7 milyon TL harcandığını söyledi. Rusya’da mimarlık üzerine eğitim alan Irmak, orada öğrendiklerini Mardin’e hakim Artuklu ve Süryani mimari yapısı ile tarihi ve kültürel dokusu ile harmanlayıp bu eseri ortaya çıkardıklarını anlattı. Butik otelde Mardin’in yerel motiflerinin her duvarına nakş ettiklerini kaydeden Irmak, “Bu konak Mardin’in eski bir Ermeni mahallesinde yer alan konak tipik Mardin evleri mimarisine uygun olarak güneye bakacak şekilde teraslamalı bir sistemle inşa edilmiş. Konağın en alt katlarında yer alan devasa su sarnıçları bu yapının temellerinin Asur dönemine kadar inebileceğini gösteriyor. Bodrum katındaki yapım ve inşa tekniği konakta Artuklu döneminin izlerini taşıyor. Üst katlara çıkıldığında ise Yahudilerce kutsal kabul edilen Davut Yıldızı veya diğer ismiyle Davut Kalkanı ambleminin bir çok mekanda kullanıldığı dikkati çekiyor. Haremlik selamlık odalarının çapraz tonozlarında yer alan yalıtım amaçlı küpler Artuklu döneminin saray yapılarında çok tercih edilen bir uygulama. Tarihi kentte süsleme özellikleri ve mimari ustalığıyla ön plana çıkan konak çok soylu bir aile olan Kendir ailesi tarafından 1870’li yıllarda son şeklini aldı. Cumhuriyet döneminde çocuk yetiştirme yurdu olarak kullanılan bina son olarak harabe ve yıkık durumdaydı. Bizler 2 yıllık bir çalışmanın sonunda bu harabeyi 5 yıldızlı bir otelin standardında bir butik otel yaptık. Geçmişle günümüzü buluşturan tarihi bir konak otel olarak yerli ve yabancı misafirlerimize hizmet vereceğiz.”dedi.
Mardin’in il dışındaki zenginlerine de bir çağrı da bulunan Irmak, “Farklı yerlerde dünya kadar para harcayıp yazlıklar alacağınıza kendi memleketinize yatırım yapın. Gelin burada babalarınızın dedelerinizin konaklarından birini alıp restore edin. Bu şekilde hep birlikte bu şehri ortaçağ kimliğine kavuşturabiliriz.”dedi.
Otel genel müdürü Zeynep Temiz ise butik otellerine gösterilen yoğun ilgiden dolayı çok memnun olduklarını belirterek açılışı yapmadan rezervasyonlarının yüzde 70’lere ulaştığını söyledi.
Tarihi kenti ziyaret eden her turisti misafirleri olarak gördüklerini belirten Temiz, “Otelimiz adeta medeniyetlerin beşiği Mezopotamya’ya hâkim Mardin merkezde bulunan bir konukseverlik anıtıdır. Maridin Oteli mimari yapısı restore edilerek ve yüksek konfor teknolojileriyle donatılarak eski görkemini günümüze taşıyor. Misafirlerimizin ihtiyaçları en ince detaylarına göre düşünülerek tasarlandı. Konforlu ve kaliteli konaklama hizmeti veriyoruz. Maridin Otel ışık saçan mimarisi ve huzur veren motifleri ile geçmişin dokusunu yansıtıyor. 1600 yıllık bir geçmişin birçok dönemine tanıklık etmiş Maridin Otel değişen çağlara meydan okurcasına dimdik ayakta. Maridin Otel, taş işçiliğinin tüm görkemini yansıtan karakteristik binası, Mardin şehrine hakim konumu, göz alabildiğine uzanan Mezopotamya Ovası manzarası, önemli tarihi eserlere yakınlığıyla, ziyaretçilerine büyülü bir zaman yolculuğu sunuyor.”dedi.
Mardin’de yüzyıllardan beri bütün dünyaya örnek olacak bir birliktelikle barış ve huzur içinde yaşayan Müslüman, Süryani, Ermeni, Yezidi ve Yahudiler temsilen dinlerini temsil eden motifleri otellerinin her yerde görmenin mümkün olduğunu belirten Temiz, misafirlerini dünya ve Mardin mutfağına özgü mükemmel lezzetlerle ağırladıklarını sözlerine ekledi.
İKİ AYDA 6 OTEL İÇİN YATIRIM KARARI ALINDI
Yeni teşvik uygulaması kapsamında Mardin’de 5 otel ve bir butik otel yatırımı yapılacak. Hükümetin yeni çıkardığı teşvik yasası ile 6. Bölgede yer alan Mardin’de, sanayiden sonra turizm sektöründe de yatırımcılar ilde otel yapmak için sıraya girdi. Son iki ayda Mardin’de 2 adet 3 yıldızlı, 1 adet 4 yıldızlı, 1 adet 5 yıldızlı ve 1 adet butik otel olmak üzere 5 otel ve bir butik otel yatırımı yapılacak. Yaklaşık 200 milyon TL tutarında yapılacak otel yatırımlarında yaklaşık 500 kişi istihdam edilecek.
Vali Turhan Ayvaz, Mardin’de, gerek sanayi alanında gerekse turizm alanında son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığına dikkat çekti. Ayvaz, yeni teşvik yasasının çıkması ile 6. Bölgede yer alan Mardin’de yatırım için iş adamlarının sıraya girdiğini söyledi.
Son iki ayda bu teşvikten yararlanmak isteyen iş adamlarının, Mardin’de 5 otel ve bir butik otel için yatırım kararı aldıklarını belirten Vali Ayvaz, ”Yaklaşık 200 milyon tutarında olacak olan otel yatırımlarında en az 500 kişi istihdam edilecektir. Son beş yılda turizm sektöründe yaklaşık 400 milyon TL’lik yatırım yapıldı. 2002 yılında ilde iki ile üç otel mevcut iken bugün Mardin’de butik otellerle birlikte 20'ye yakın otel açıldı. 2002 yılında Mardin’e sadece yılda 20 bin turist gelirken, 2011 yılında tarihi şehri 1 milyon turistin ziyaret ettiğini görüyoruz. 2012 yılı sonu itibari ile bir milyonu aşmayı hedefliyoruz.” dedi.
"200'ÜN ÜZERİNDE YATIRIMCI SIRADA BEKLİYOR"
Mardin'in, kültürel değerleri ve tarihi dokusuyla bir dünya markası durumuna geldiğini kaydeden Vali Ayvaz, ilde son yıllarda önemli değişimler yaşandığını söyledi.
Şehirde yaşanan huzur ve güven ile birlikte son on yılda tarihi ilde sanayi ve turizm alanında önemli yatırımlar gerçekleştiğini ifade eden Ayvaz, şöyle devam etti: "2009 yılından beri Mardin’de 100’ün üzerinde fabrika açıldı. Sadece bu yıl Mardin’de yatırım yapmak için 200’ün üzerinde iş adamı bize başvurdu. Huzur ve güvenle birlikte yerli yabancı yatırımcılar burada yatırım yapmak için sıraya girdi. Temmuz, Ağustos ayında Mardin’de yatırım yapmak için teşvik belgesi alan 8 yatırımcı, ilde 147 milyon TL’lik yatırım kararı aldı. Bu yatırımla birlikte Mardin’de 661 kişi istihdam edilecektir. Şu anda Organize Sanayi Bölgesi'nde yer kalmadığı için ikinci Organize Sanayi Bölgesi kurulması için arazi tahsisi kararı verdik.”
Kaynak: www.mardinlife.com